Yazılımcı Firmaları Hangi Bölgelerde Çalışmalıdır?

Bu yazımızda yazılımcı firmaların hangi bölgeler de çalışması gerektiğini, bölgeler de yazılımcı firmalar için ne gibi olanaklar olduğunu sizler için derledik.

Bu yazımızda yazılımcı firmaların hangi bölgeler de çalışması gerektiğini, bölgeler de yazılımcı firmalar için ne gibi olanaklar olduğunu sizler için derledik.

Yazılım firmalarının geliştirdiği kodlar sayesinde bilgisayar aletlerin uyum içinde çalışması ve içerisindeki donanım parçalarının uyum içerisinde görev yapmasını sağlayan kod dizinlerin sektöre kazandırıyor. Bu sadece bilgisayar olarak küçük bir sektöre sığdırmak yanlış olur. Birçok elektronik alet yazılımlar sayesinde görevlerini yerine getiriyor.

Hayatımızın her alanında bulunan yazılım gelişen teknoloji ve serbest rekabet ile birlikte ülkemiz de kamu kurumları, özel şirketler ve bireysel yazılımcılar olarak kendine büyük bir yer edinmiş durumda. Genellikle büyük şehirlerde kurulan yazılım firmaları sadece ülkemiz için değil ulusal anlamda pek çok ülkeye danışmanlık ve aktif iş yapmaktadır. Yazılımcı firmaları her yazılım işini yaptığı gibi kendine has branşlarda da boy göstermektedir. Hal böyle olunca ülkemizin çeşitli bölgelerinde yazılımcı firmalar için başa baş bir rekabet sektörü haline gelmiştir.

Teknokentler Ve Teknoparklar

Yazılımcı firmaların kendi şirketlerini tanıtmak adına ulusal görünürlük için biçilmiş olan teknokent ve teknoparkların Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Temmuz 2021 verilerine göre Türkiye’de ilan edilen bölge sayısı 88’e ulaşmıştır. 88 bölge birçok yazılımcı firma bu organizasyonlarda kendi projelerini dünyaya tanıtıyor.

Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kocaeli gibi ülkemizin birçok bölgesinde yazılımcı firmaların olduğu teknokentler mevcuttur. Yazılımcı firmaları bu kanunun ile ilgili olarak düzenlenen yönergeler yönünden, damga vergisinden, harçlardan ve bölge alanı içerisinde sahip olduğu taşınmazlar dolayısıyla emlak vergisinden muaf tutulmuştur. Faaliyette olan teknokentlerde AR-GE çalışmalarını yürüten firmaların sayısı 5.219’a ulaşmıştır. Bu firmaların %37’si yazılım sektörüne aittir.

Bu bölgelerde faaliyet gösteren yazılım firmaları aşağıda belirttiğimiz maddeler gibi çoğu madde ile avantaj sağlamaktadır. Bunlar;

  • SGK prim muafiyeti
  • Ücretlerde vergi istisnası
  • Bölge firmalarına ücret desteği

Serbest Sanayi Bölgeleri

Serbest sanayi bölgeleri yazılım firmaları için eşi bulunmaz ve dünyaya açılan büyük bir penceredir. Öyle ki birçok yazılımcı firma serbest sanayi bölgelerini tercih etmektedir. Bunlar İstanbul’da İSBİ, İzmir’de ESBAŞ ve Ankara’da OSTİM gibi ülkemizin birçok yerinde bulunan serbest sanayi bölgesi yazılımcı firmaları ağırlıyor. Bu sanayi bölgelerinde yeni bir şirket kurabilir, Türkiye’de ki şubenizi açabilir ya da yurt dışında ki şirketinizin şubesini açarak birçok alana hizmet verebilirsiniz.

Birçok sanayi bölgesinde aşağıda listelenen maddeler yazılım firmaları için büyük avantajlardan sadece birkaçıdır.

  • Vergi Muafiyetleri
  • Personele ilişkin gelir vergisi muafiyeti
  • KDV
  • Damga vergisi muafiyeti gibi avantajlardan faydalanabiliyorsunuz.

Özellikle yazılım firmalarının bilgi teknolojileri ışığında yazılım teknolojilerinden yararlanmak başlangıçta kolay olmadı. Çoğu yazılım üreticileri, piyasada ki ihtiyaçlara cevap veremediği için, yazılım sektörünün bu alanda büyük kayıpları olmuştur. Buna rağmen, başlangıçtaki bu sürecin kayıpları, yazılım firmaları için önemli deneyimler olarak geri dönüşüm sağlamıştır. Yazılım üreticileri, hızlı gelişen yazılım teknolojilerini kullanarak profesyonel ve cazip uygulamalar geliştirip piyasa ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, kimi üreticiler amatörce yapılmış uygulamalarla piyasanın olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaya devam ediyor.

Ülkemizde yazılım sektöründe ki süreç akademik camiada öncü olmuştur. Bu süreci özel sektörde ki yazılım firmaları vakit kaybetmeden yakalayıp akademik camiayı geçmiştir. Bu gelişmeler ışığında, yazılım firmaları için tüketicilerin ve hatta üreticilerin bilinçlenmesi açısından olumlu katkıları beraberinde getirirken, yazılın firmalarında ki üreticiler kurumsallaşmaya başlamıştır. Yazılım ihtiyaçlarını bireyler ile çözen birçok kuruluş ve müşteri, artık karşısında bir kurum talep eder hale gelmiştir. Ülkemiz de sayıları giderek artan yazılım firmaları, ülkenin ve dünyanın her alanında faaliyet göstermektedir.

Yazılım firmaları, diğer tüm firmalar gibi rekabetçi ürün geliştirilmesinde katkı sağlayabilecek bir sektör olduğu için, hem AR-GE odaklı hem de ihracatı geliştirmeye yönelik ÜR-GE odaklı yaptıkları çalışmalarda işin görüldüğü bölgenin önemi oldukça yüksek olduğunun farkındalığı ortaya çıkıyor. Sonuç olarak yazılım firmalarının serbest bölgelerde, teknokent ve teknoparklarda kendine yer edindiğini ve hem firmalar bakımından hem de ülkemizin teknolojiye ayak uydurması bu bölgelerin yazılımcı firmalar için en iyi ve doğru yerler olduğunu bize kanıtlamış bulunmakta. Yazılım firmalarının sadece ülkemizde değil ulusal anlamda da temsili için bu bölgeler büyük önem arz ediyor.

Elena Mou

Tasarımcı Başkanı

Katma değerli fikirlerin ardından açık kaynak teknolojisini benzersiz bir şekilde iletin. B2C işlevleri olmadan verimli kanalları profesyonel olarak devreye sokun.