Mobil internet erişimi, masaüstü internet kullanımını çok büyük oranda geride bıraktı. 2017'de%57 olan tüm internet trafiği günümüze geldiğimizde %80 in üzerinde bir sıçramayla mobil cihazlardan geliyor. Ancak gerçek şu ki, her geçen gün geliştirilen yüzlerce mobil uygulamanın birçoğu son derece başarısız oluyor. Bu sebeple, mobil bir uygulama geliştirmek için maddi kaynak ayırmadan önce strateji konusunda da net bir çalışma yapmış olmak oldukça önem kazanmış durumda.
Mobil uygulama geliştirme, mobil bir işletim sistemi ve cihaz üzerinde çalışan yazılım uygulamaların geliştirilmesini ifade etmektedir. Mobil cihazlar yani telefon ve tabletler için bir mobil uygulama geliştirmeye karar verdiğinizde sormanız lazım gelen başlıca sorular; uygulamanızın amaçları nelerdir, hangi işlevlere sahip olmalıdır ve uygulamanızın hedef kitlesi hakkında olmalıdır. Bu noktada seçim yapmakta zorlanıyorsanız, en kolay çözüm; mobil uygulama geliştirme konusunda hangi eğilimlerin oluştuğunu görmektir.
Mobil uygulamaların hızlı yükselişinin ardından birçok firma bu mobil trendden yararlanmak istemektedir. Fakat odağına bunu alan birçok girişimci bunu nasıl başarılı bir mobil uygulamaya dönüştüreceğini bilemiyor. Nitelikli ve sürdürülebilir uygulama geliştirme sürecinde en temelde altı aşamadan yararlanılır.
Bu içerikte mobil uygulama geliştirme adımlarını tüm detayları ile yakından inceleyeceğiz.
Her uygulama bir fikirle başlar. Bu fikirlerin son derece inovatif ve yıkıcı fikirler olması gerekmez. Öncelikle bir fikrinizin olması gerekir. İlk olarak, fikrinizin elle tutulur gelmesi için fikrinizi kalem kâğıda çizmeniz gerekir. Uygulamanızı kodlamaya başlamadan hemen önce uygulamanızın nasıl çalıştığını, hangi kitlelere hitap ettiğini ve özelliklerinin neler olduğuna karar vermesi gereken kişi sizsiniz.
Uygulama fikrinizi çizmek için herhangi özel bir çizim aracına ihtiyacınız yok. Herhangi bir fikrin hayata geçip geçmediğine bakmak için kâğıt ve kalem kullanmak yeterlidir.
Pazarı araştırmak, uygulama yapmanın son derece önemli bir parçası olmasına rağmen, mobil uygulama geliştiricileri tarafından genelde es geçilen bir adımdır. Önceden araştırma yapmak, zaman ve emeği verimli kullanmak için en doğru başlangıçtır. Bir mobil uygulama geliştirmeye başlamadan önce, mobil uygulama fikrinizin uygulanabilir ve sürdürülebilir olup olmadığını bilmek istemeniz son derece doğaldır.
Ön görüler bulmak farklı bir amaca da hizmet eder. Örnek olarak;
Yaptığınız bu araştırmanın sorularına aldığınız yanıtlara dayanarak uygulamanızın çözdüğü problemi ve bu problemi kimler için çözümlediğini sade bir biçimde tanımlayabilirsiniz.
Mobil uygulamayı geliştirmeye başlamadan önce fikrinizin genel bir maketini yapmak en doğrusudur. Yaptığınız bu çalışma, mobil uygulamanızın düzeninin, ara yüzlerinin ve akışının kaba bir taslağıdır. Bu maket ile işe yaramayan gereksiz ayrıntılarla odaklanmadan bir uygulamanın neye benzediğini gösterir. Uygulamanızın tasarımına estetiksel anlamda değil niteliksel bir yaklaşımla bakmanızı sağlar.
Bir maket çalışmanızı uygulamanızın akışını ve etkileşimlerini de açıklamalıdır. O düğmeye dokunduğunuzda ne olur? A ekranından B ekranına nasıl geçersiniz? Uygulamanızın gezinme akışı nedir? Sorularına cevap almanın en pratik yoludur.
Uygulama geliştiricilerinin uygulamanın tasarımı sırasında karşısına çıkan bir detay bulunur; uygulama pazarlaması. Mükemmel bir mobil uygulama geliştirmiş olabilirsiniz fakat hedef kitlenizin uygulamanızı fark etmenizi sağlamak için uygulamayı yalın bir biçimde anlatan özet gibi bir açılış sayfası yapmanız gerekir.
Mobil uygulama projenizin temelleri atıldığına göre artık uygulamanızı oluşturmanın zamanı geldi diyebiliriz. Uygulamanın bütün sayfaları, akış şemaları, kullanıcı yolculuğu ve açılış sayfası için harekete geçmenin zamanı. Uygulama geliştirmeyi iki kategoriye ayırabilirsiniz:
Bu, uygulamanın görebileceğiniz bölümüdür.
-Bu, uygulamanın göremediğiniz kısmıdır.
Mobil uygulamanızın ön ucunu geliştirdiğiniz noktada uygulamanın ara yüzlerini oluşturarak kullanıcılarınızın mobil uygulamanızla etkileşime girdiğinde ne olması gerektiğini belirlersiniz.
Uygulamanızın arka ucu çoğunlukla verileri depolar. Bugünlerde çoğu mobil uygulama bulut tabanlı olan arka uçlardan faydalanmaktadır.
Çok sayıda geliştirme aracı, mobil uygulama geliştirme sürecini hızlandırabilir. Her şeyi kendi başınıza kodlamak zorunda değilsiniz. Entegre bir açık kaynak servisi ve ticari odaklı geliştirme araçlarının yayılması sonucunda, aralarından seçimini yaptığınız birçok araç ve kaynaklara ulaşabilirsiniz.
Bugün sizlere mobil uygulama geliştirmeye nasıl başlanır konulu detaylı bir içerik hazırlayarak mobil uygulama geliştirmek isteyenlerin faydalanacağı bir rehber oluşturduk. Umuyoruz ki faydalı olmuştur. Sağlıklı günler.
Elena Mou
Tasarımcı Başkanı
Katma değerli fikirlerin ardından açık kaynak teknolojisini benzersiz bir şekilde iletin. B2C işlevleri olmadan verimli kanalları profesyonel olarak devreye sokun.