Yazılımcılar İçin Ergonomik Mobilya Tavsiyeleri

Yazımıza başlarken başlıkta da belirttiğimiz üzere ergonomik kelimesinin anlamını bilmek gerekiyor.

Yazımıza başlarken başlıkta da belirttiğimiz üzere ergonomik kelimesinin anlamını bilmek gerekiyor. Bu yazımızda bizi rahat konforlu ve en önemlisi başarılı bir yazılımcının aslında sadece yazılım işini iyi yapması değil, yazılım işini yaparken yazılımcının sağlığı, çalışma motivasyonu ve iyi bir projenin arkasında ergonomik mobilyaların öneminden bahsedeceğiz.

Ergonomik kelimesinin terim anlamı bir eşyanın kullanışlı, işe yarar, pratik ve kolay olması demektir. Bir ürün kullanışlı, kolay ve işe yarar ise o ürün ergonomik ürünler kategorisine koymak mümkündür.

Yazılımcılar İçin Ergonomik Mobilyaların Önemi

Yazılım çalışanları çalışma saatleri bazı zamanlarda 24 saati buluyor olması, ofiste veya çalışma ortamında kullandıkları malzemelerin ne kadar sıklıkla kullanıldığını anlamak açısından önemlidir. Bir yazılımcının evinde geçirdiği zaman da dahil yazılımı hayatının her alanına koyabiliyor. Ofiste veya evde iş yaparken geçirdiği zaman kadar ergonomik mobilya tercihinin iyi olması birçok konuyla yakından alakalıdır. Birçok kişi yazılımcıların ofis mobilyaları ile çalışma verimi arasında nasıl bir ilişki olduğunu anlamayabilir.

Ama ergonomik olmayan eşyaları kullanan ve uzun süre vakit geçiren bir yazılımcıda ortaya çıkma ihtimali olan durumlar şunlardır:

  • Bel ve boyun ağrıları olabilir,
  • Vücutta genel anlamda rahatsızlık yaşanabilir,
  • İşe konsantre olamama sorunu ortaya çıkabilir,
  • İstenen verimin alınması zorlaşır.

Bunların tamamı ofiste ya da evde uzun süreli kullanım sonucunda kaçınılmaz şekilde ortaya çıkan sorunlardır. Ne kadar ergonomik olursa olsun yine de çok çalışmaya bağlı olarak bu problemler boy gösterebiliyor. Bunları en aza indirgeyebilmek için ergonomik mobilya bulunmaz bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Yazılımcıların iyi ve ergonomik tercihlerle satın aldıkları bir ofis mobilyasında zaman geçirmesi, gerekli olduğunda sırt veya boyun için ayarlamalar olması, hareket konusunda kısıtlama olmaması hatta fare tutuşunun bileğinizde kalıcı hasar bırakmaması gibi etmenler verimin daha iyi olmasına katkıda bulunacaktır.

Kollarınızı koyduğunuz masanın ergonomik olmaması, koltuğun bel boşluğunu sarmaması veya ağırlık taşıma konusunda eksiklikleri bulunması iyi olmayan bir mobilyanın, çalışma rahatlığının sorgulanmasına ve sağlık sorunlarına yol açabildiğini görebiliyoruz.

Ergonomik Mobilya Tavsiyeleri

Yazılımcı için mobilya seçimi iyi olursa bu tarz bir sorunla en başından karşılaşma ihtimalinizi yok etmiş olursunuz. İyi olmasına dikkat etmeden alınan ve ekonomik olmasına odaklanılan bir mobilyanın doğru tasarım ve malzemeden eksik olması yazılımcı için kullanım kalitesi sunmasını engelleyecektir.

Ergonomik mobilya ve eşyalara aşağıda sıraladığımız maddelerle örnekler verebiliriz:

  • Ergonomik Tasarlanmış Mouse
  • Ergonomik Tasarlanmış Mouse Pad
  • Ergonomik Tasarlanmış Masa
  • Ergonomik Tasarlanmış Sandalye
  • Ergonomik Tasarlanmış Koltuk

ve hatta yazılımcılar için tasarlanmış olarak Ergonomik klavyeler yazılımcılar için eşi bulunmaz konfordur.

Müzik ve resim gibi çalışma alanları olan insanlar hafta sonları ya da boş vakitlerinde yürüttüğü projeler gibi yazılımcılarında devam ettirdikleri projeler olabiliyor. Özellikle dünya gündeminde olan korona salgını ile evde çalışma alanı büyük bir sektör haline geldi. Bu projeleri tamamen konforlu bir çalışma ortamında geliştirmek ise verimlilik ve motivasyon açısından oldukça önem arz ediyor.

Uzmanlar, ergonomik bir çalışma ortamının en önemli parçalarından birinin koltuk olduğuna inanıyor. Bu yüzden kaliteli ve biraz pahalı ama en önemlisi rahat edebileceğiniz ergonomik bir koltuğa yatırım yapılması gerektiği görüşünde birleşiliyor.

Masanızı ve koltuğunuzu ve hatta bilgisayarınızı dahi çalışma ortamına uygun hale getirmek gerekebiliyor. Koltuk yüksekliği, kolunuzun alt kısmı fare ve klavye ile aynı hizada olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sırtınızın tamamı koltuğa yaslanacak şekilde oturun. Bu ayarlamalar çoğu zaman ergonomik mobilyalar vasıtasıyla yapılabiliyor. Masa yüksekliğinin ayarlanması, koltuk eğikliği, yatıklık, yükseklik ve alçak olması gibi seçenekler ergonomik mobilyalar tarafından sağlanıyor. Özellikle yazılımcılar söz konusu olduğunda ergonomik mobilyalar özellikle önem taşıyor.

Yazılımcıların konfor ve güvenliğini sağlamak için sandalye, masa ve bilgisayar ekipmanlarının hepsi koordineli bir şekilde çalışmalıdır. Uzun süre oturmak ve yazmak isteyen yazılım çalışanları için ciddi bir sağlık sorunu meydana gelebilir. Ergonomik mobilyaları kullanmak, uzun süreli çalışma problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Elena Mou

Tasarımcı Başkanı

Katma değerli fikirlerin ardından açık kaynak teknolojisini benzersiz bir şekilde iletin. B2C işlevleri olmadan verimli kanalları profesyonel olarak devreye sokun.