Kimlerin Yazılım Firmalarına İhtiyacı Vardır?

Kimlerin yazılım firmaları ihtiyacı olduğundan bahsetmeden önce yazılımın ne olduğuna bakmakta fayda var.

Ülkemizde birçok alanda bireysel yazılımcı ve yazılım firmaları boy gösteriyor. Her yazılımcı ya da firmanın uzmanlık alanı farklı olmakta ve bu firmalar geniş bir aralıkta hizmet vermektedir. Peki, iyi bir yazılım firmasını bu kadar çok firma ve yazılımcı arasından nasıl seçebiliriz? İşte bu yazımızda, sizlerle iyi bir yazılım firması nasıl seçilir sorusunun cevabını arayacağız.

Yazılım sektörü, günümüzde başlı başına kendine yer edinmiş bir sektördür. Bir yazılım işini yaptırırken maliyet, kalite, kullanılabilirlik ve satış sonrası hizmetin devam etmesi yazılım firmalarını seçerken bakacağımız ilk kriterlerden olabilir. Genel olarak bir yazılım firması seçmek için dikkat edilecek kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yazılım firmalarının deneyimleri
  • Referanslar ve portföy
  • Takım üyeleri
  • SEO ve pazarlama yetenekleri
  • Yazılım firmaları hakkındaki yorumlar
  • Fiyatlandırma şablonu
  • Müşteri memnuniyeti

Yazılım Firmalarının Deneyimi

Ürününüz için iyi bir yazılım firmasını tercih ederken, evinizi inşa eden müteahiti, mimarı ve mühendisi seçmek gibi düşünebilirsiniz. Çünkü yazılımın tabanının iyi olması, yazılımı uzun soluklu ve güncellenebilir yapar. En önemli etmenler arasında da referanslı ve güvenilir bir firma ile bu işi yapmak makul olacaktır.

Takım Üyeleri

Seçeceğiniz yazılım firması kadar ekibi de bu iş için oldukça önemlidir. Ekibin deneyimi sektörü takip edip kendini yenilemesi, gelişen teknolojiye ayak uydurması bir bakıma sizi yazılımınıza vereceği katkı ile doğru orantılıdır. Yazılım firmasını seçerken sadece bir kişi olarak değil de gerçekten ekip olarak iş yapanlar tercih edilmelidir. Firmanın bir Ar-Ge ekibinin olması şarttır. Çünkü yazılım sürekli güncellenebilir ve istekleriniz doğrultusunda yenilenebilir olmalıdır. Satış sonrası hizmette bu yüzden önem arz etmektedir.

Referanslar

Yazılım firması seçerken referanslarının güçlü olması size sunabilecekleri işlerin birer yansımasıdır. Çoğu yazılım firmaları, güçlü bir web sitesi kurarak referanslarını ve yaptıkları işleri bu web sitelerinde sergilerler. Firmayı seçerken yaptırmak istediğiniz işin örneklerini bu platformlardan inceleyebilirsiniz.

SEO ve Pazarlama Yetenekleri

SEO optimizasyonu ürününüzü pazarlama açısından oldukça önemlidir. Çalışacağınız yazılım firmaları ürününüzü yaparken pazarlanabilir oluşuna dikkat etmelidir. Ürününüz ne kadar çok trafik çeker ise o kadar çok müşteriye ulaşır ve görünürlüğü artar. Arama motorlarında aratılan anahtar kelimeler sayesinde üst sıralarda olmak, ürününüze daha çok ilgi ve ihtiyaçlar doğrultusunda müşteri kazandırır. SEO bir zamanlar işinize yarıyor olsa da, ilerleyen zamanlarda işinize yaramayabiliyor. Çünkü müşterilerin arattığı anahtar kelimeler değişebiliyor. Bu yüzden yazılımın sürekli güncellenmesi çok önemlidir.

Yazılım Firması Hakkında ki Yorumlar

Çalışacağınız yazılım firması hakkında detaylı bir araştırma yaptıktan sonra daha önce seçtiğiniz firma ile çalışan kişilerin yorumları size bir fikir sağlayabilir. Birçok web sitesinde, çalışacağınız yazılım firmaları hakkında yorum, memnuniyet ve şikayetler mevcut olabiliyor. Eğer bunlar bana yetmez derseniz yazılım firması ile daha önce iş yapmış müşterilerle görüşebilirsiniz. Bunu yazılım firmasından istemek de sizin en büyük hakkınızdır.

Fiyatlandırma Şablonu

Yazılımın bir de maliyet kısmı vardır. Yazılım firması seçerken herkes bütçesine uygun bir firma seçmek ister. Fakat maliyetten kısarak belki de kaliteden de ödün vermiş olabilirsiniz. Tam tersi maliyeti yüksek bir iş tercih edip kalitesiz bir iş ile de karşılaşabilirsiniz. Yazılım firmaları fiyatlandırma tablosu çıkarırken, aşağıdaki maddeleri önünüze çıkarabilir:

  • Kaynaklar,
  • Proje Süresi (Zaman),
  • Personel Sayısı / İş Gücü,
  • Ekipmanlar,
  • Projenin Türü (Temel-Özel),
  • Projenin Büyüklüğü,
  • Pazarlama Stratejileri,
  • Yazılım Gereksinimleri
  • Sunulacak Hizmetler

Müşteri Memnuniyeti

Yazılım şirketinin müşteriyi ilk karşılayışı oldukça önemlidir. Çünkü ilk buluşma size sunabilecekleri hizmetlerin de bir yansımasıdır. Daha sonrasında sizin isteklerinizi tam olarak anlayabilen bir yazılım firması tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Karşılıklı diyalog bu süreçlerde oldukça önemlidir. Yapılan işin zamanında teslim edilmesi yazılım firmalarının güvenirliğini ortaya çıkarmaktadır. Zamanında teslim edilen işin ardından bu süreçten sonra verilecek destek ve yazılım firmasının iletişiminde de bir değişiklik olmamalıdır. Bu faktör de müşteri memnuniyeti için önemlidir.

Elena Mou

Tasarımcı Başkanı

Katma değerli fikirlerin ardından açık kaynak teknolojisini benzersiz bir şekilde iletin. B2C işlevleri olmadan verimli kanalları profesyonel olarak devreye sokun.