Bir Yazılımcının Çalışma Ortamı Nasıl Olmadır?

Konforlu bir çalışma ortamı kurmak, üretken olmak ve yaptığımız işten keyif almak için oldukça önemli bir husustur.

Konforlu bir çalışma ortamı kurmak, üretken olmak ve yaptığımız işten keyif almak için oldukça önemli bir husustur. Kimi yazılımcıların koltuğa, çalışma masasına, kulaklığa gibi materyallere binlerce lira para ödediğini görüyoruz. Konfor sadece masa ve donanım ile de olmayabiliyor. Çalışma ortamı olsun bilgisayarda kullandığımız araç ve gereçler olsun bir yazılımcı için konforu sağlamada önemli bir husus olmak ile birlikte bunlar yazılım geliştirme motivasyonunu konforunu ve huzurunu arttırabiliyor. Özellikle kullanılan koltuk uzun saatler oturulduğu için deyim yerinde ise masa başında çalışan yazılımcı arkadaşlarımızın en önemli konfor kaynağı oluyor. En önemli faktör olan koltuk konfor yanında uzun saatler oturarak iş yapan yazılımcı için sağlık bakımından çok büyük önem teşkil ediyor.

Çalışma Ortamının Genel Yapısı

Fiziksel anlamda yazılımcının çalışma ortamında mutlaka ergonomik bir tasarım yer almalıdır. Ergonomik tasarım için uzmanlardan yardım alınması büyük bir katkı sağlarken, yazılımcılar için performans ve çalışma verimi açısından büyük önem arz ettiğini görebiliyoruz. Bunun için malzemelere, sistemlere, cihazlara kolay bir şekilde erişmek, esnek bir yapı bulunması, depolama ve zaman kaybını ortadan kaldıran bir tasarım yer alması gibi ayrıntıları görebiliyoruz.

Çalışanlar için en önemli hususlardan birkaç tanesi;

  • Havalandırma
  • Işıklandırma
  • Alan kullanımı

hassasiyet gösteren etmenler arasındadır. Yazılımcının çalıştığı ortamın ya da odanın düzenli olması yazılımcının dikkati açısından oldukça önemli. Daha da önemlisi çalışma masasının çalışma esnasında gereksiz eşyalarla dolu olmaması yine bir önce ki cümlede de belirttiğimiz gibi dikkat açısından büyük önem arz etmektedir. Çünkü dikkat dağınıklığı hatalar zincirini beraberinde getirerek yapılan yanlış iş hem zaman kaybına yol açabilir hem de maliyet arttırabilecek etkenler arasındadır. Bir diğer hususta yazılımcının çalışma ortamının havadar olmasıdır. Kötü hava bu tarz kritik ve detay iş yapan çalışanlar için büyük ölçüde önem arz etmektedir. Çünkü temiz oksijen dikkat dağınıklığını azaltır daha verimli bir çalışma sunar.

Çalışma ortamınızın pencere yakınında olması önemlidir, mümkün ise güneş görebilecek bir konumda olması hem çalışma ortamınızı kolay bir biçimde havalandırmanız yarayabilir. Pencere kenarında çalışmanın pozitif faydalarını görebilirsiniz.

Yazılımcılara Sağlanan İmkanlar

Yazılımcı için ne gibi kolaylıklar ve ne gibi konforlar sağlayıp yüksek verim beklentileri var bilmek gerekiyor. Çalışma ortamları yazılımcılar için oldukça önem arz eden bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda birçok büyük şirket ve en önemlisi yurt dışındaki çoğu şirketin ideal ortamı yaratmak için birbirleri ile yarıştıklarını görebiliyoruz. Tabi benzer durumun yakın zamanda ülkemizde ki yazılımcı firmaları tarafından da uygulanmaya çalışıldığını görebiliyoruz.

Çalışanlar için sunulan imkanlara örnek verebilecek olursak;

beraberinde kaliteli insanları ve kaliteli işleri getirir. Hem maddi yönden hem de verim yönünden katkı sağladığı bir gerçektir.

Ergonomik araç gereçlerin tedarik edilmesi çalışanın sağlığı ve çalışma verimi açısından önemli bir konu. Yeri geldiğinde 24 saat belinizin ağrıdığı bir sandalye üzerinde otururken ve gözünüzü yoran bir monitöre bakarken işinizin kalitesini etkilemediğini söyleyemezsiniz.

Elena Mou

Tasarımcı Başkanı

Katma değerli fikirlerin ardından açık kaynak teknolojisini benzersiz bir şekilde iletin. B2C işlevleri olmadan verimli kanalları profesyonel olarak devreye sokun.